Viile judeţului Arad

Viile judeţului Arad, concentrate aproape în totalitate în cuprinsul zonei Miniş – Măderat, pe colinele ce formează ultimele ramificaţii ale Munţilor Zărandului, se întind pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri şi pe o lăţime între 1 şi 4 kilometri.

Această zonă, aflată la doar 15 kilometri de municipiul Arad, are şi alte atracţii pentru turişti. Pe lângă degustarea vinurilor arădene – roşii şi albe, turiştii vor putea vizita obiective turistice de o certă valoare, unice, care se încadrează în peisajul ce îmbină armonios civilizaţia cu arhaicul, constituind un model inedit de dezvoltare durabilă în spaţiul rural european.

Se spune că primii care s-au ocupat de viticultură în această zonă au fost dacii liberi, însă prima atestare documentară datează de la începutul secolului al IX-lea, România putând fi numită, alături de Franţa, Italia, Germania şi Spania, drept “ţară de origine a viţei de vie” în Europa.

Climatul moderat, temperat – continental, cu ierni blânde şi de scurtă durată, primăveri timpurii, veri calde şi toamne lungi, determină aici condiţii ideale pentru cultura viţei de vie. Compoziţia solului, bogat în oxizi metalici, format pe roci eruptive, alăturat climatului caracterizat printr-o nuanţă mediteranean-adriatică, sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri roşii de Miniş, cunoscute încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Podgoria Aradului este formată, practic, din două centre viticole: Miniş (la sud) şi Măderat ( la nord), motiv pentru care acestei podgorii i se mai spune şi Miniş – Măderat.

Mergând dinspre Lipova, pe drumul naţional DN7, turistul ajunge, la un moment dat, în comuna Păuliş, situată în zona de contact a Culoarului Mureşului cu Câmpia Aradului şi Munţii Zărandului. În Păuliş, din drumul naţional se desprinde un drum judeţean pe care se poate ajunge la Ghioroc, iar de acolo mai departe, până la Pâncota. Dacă turistul îşi continuă drumul pe DN 7, spre municipiul Arad, ajunge la Monumentul Eroilor de la Păuliş, realizare a sculptorului arădean Ionel Munteanu, ridicat în apropierea comunei, în onoarea ostaşilor români din Detaşamentul Păuliş, căzuţi în luptele pentru apărarea culoarului Mureşului, din toamna anului 1944, împotriva trupelor hortisto-fasciste.

Dacă însă îşi continuă drumul spre Ghioroc, turistul trece pe lângă o veche cramă, care se află în pivniţele clădirii care adăpostea, până în urmă cu câţiva ani, primăria comunei. Crama organizează degustări de vinuri la cerere. Şedinţa de degustări începe, de obicei, cu un vin alb şi uşor, specific zonei, numit Mustoasă de Măderat, continuă cu alte câteva soiuri albe, apoi rose, ajungând în final la vinurile roşii, între care şi vestitul vin de tip Aszu, din soiul Cadarcă, produs pentru prima dată în anul 1744 în zona Miniş, acest soi de struguri cultivându-se în prezent în România aproape în exclusivitate doar în Podgoria Aradului.

Şedinţa de degustare a soiurilor de vin care se produc aici, condusă de obicei de însuşi proprietarul cramei, Geza Balla, oenolog cunoscut în ţară şi peste hotare, se încheie cu o masă la care se serveşte un gulaş specific zonei, pregătit de adevăraţi maeştri culinari, alături de vin la discreţie, din soiul ales de fiecare participant în parte.