Muzeul viei și vinului – Miniș

Muzeul Viei si Vinului este situat în incinta Staţiunii de Cercetări Viticole din comuna Ghioroc şi aparţine Complexului Muzeal Arad. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1988 şi cuprinde exponate ce refac universul viticulturii şi vinificaţiei din podgoria Miniş-Măderat, prezentând istoricul acesteia. Podgoria Miniş-Măderat este una dintre cele mai vechi areale viticole din ţară, având un trecut glorios.

Expoziţia muzeului prezintă unelte, instalaţii, documente şi fotografii ale podgoriei şi poate vizitat doar la cerere.
Muzeul Viei şi Vinului din Miniş este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat.

Prima atestare documentara a viilor de la Minis dateaza din secolul XI. Suprafata cultivata a crescut permanent. Astfel, daca sub dominatie otomana, in 1562 se consemneaza 700 de hectare cultivate cu vie, in 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea stapanirii habsburgice, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafata triplata in secolul XX.

Colecţia actuală a Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viniviticolă Miniş cuprinde peste 50.000 de sticle cu vin de diferite vârste din soiurile Riesling, Mustoasă, Fetească, Roşu Burgund, Cabernet şi Merlot. Vedetele colecţiei sunt câteva sticle de “Riesling Italian” din 1926. Pe sticlele sigilate cu parafină se află încrustată din turnare câte o pecete regală, care atestă valoarea si vechimea vinului. În vinotecile din România, nici un alt fel de sticlă, dinainte de război nu poate confirma că vinul are o vechime mai mare.

Repere istorice:

Prima atestare documentară a viilor de la Miniş datează din secolul XI La sfârşitul secolului al XIII-lea au fost menţionate numeroase localităţi viticole situate în podgoriile arădene ca: Mocrea (1199), Galşa şi Măderat (1202), Agriş (1214), Lipoviţa, Şoimoş şi Miniş (1215). O serie de alte aşezări viticole au fost menţionate în perioadele următoare, Pâncota (1302), Mâsca (1331), Covăsânţ (1332-1337), Cladova, Ghioroc. Pauliş (1333). In 1636, principele Gheorghe Rakoczi cere săparea în stâncă, la Mocrea, a unei pivniţe, în formă de cruce, cu o capacitate de 7000 hl. În 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivniţă la Miniş. Incepând cu anul1744, în zona Miniş-Covasânţ se produce vinul dulce din soiul Cadarca. Cea mai importantă recunoaştere a calităţii sale datează din 1862, când la Expoziţia Internaţională de la Londra, un vin rosu dulce de Miniş a fost numit ”regele vinurilor”. In anul 1881, castelul Grossalkovich a devenit sediul Scolii de Viticultura, prima şcoală de vinţeleri de pe actualul teritoriu al României.

Program de vizitare:  miercuri-duminică 10:00 – 17:00, vizită la cerere – tel. 0257.281.847

Lieu: Main street rue no. 31 ville Ghioroc, Miniș (DJ708B)

Informations complémentaires:   E-mail: office@museumarad.ro