Biserica Romano – Catolică ”Adormirea Maicii Domnului” din Pîncota

Biserica Catolică din Pâncota este cea mai veche biserică a orășelului, dar este în același timp una dintre cele mai bine întreținute biserici din Banat.

Biserica Catolică a fost construită în Pâncota între anii 1806-1807. În documentele de protocol ale Episcopului Iosif Leonovich se menționează despre o orgă cu 5 registre.  Orga de astăzi  a fost construită  probabil cu puțin timp înainte de cel de – al doilea război mondial de către firma Wegenstein sau de către Franz Kecskés din Timișoara. Ea are 2 manuale, o pedală și o tractură pneumatică.

Biserica în Pâncota a fost renovată prin munca în echipă și a fost adusă într-o stare aproape perfectă.

Biserica romano-catolică

În anul 1787 a luat ființă reforma locală catolică. 1806-1807 șambelanul a ridicat biserica. Din 1807 a existat o parohie independentă în Pâncota. 1807 ea a fost sfințită în cinstea Adormirii Maicii Domnului. Biserica Catolică reprezintă cea mai veche biserică din  Pâncota. Construcția bisericii a început în 1806 prin Camera Regia și a fost finalizată în 1907. Sfințirea bisericii a fost săvârșită de către Episcopul Ianos Sutti la data de 29 octombrie 1907. Este vorba despre o construcție în stil roman. Biserica are o lungime de 31 m, o lățime de 11 m, o înălțime de 10 m. Turnul bisericii are o înălțime de 31 m. Potrivit Historia Domus, turnul bisericii a fost distrus de către un incendiu în 1822 și a fost reconstruit sub forma sa iniţială în 1906. Picturile de pe pereți s-au realizat în anul 1930 de către pictorul arădean Istvan Soos. O reabilitare a pereților exteriori a bisericii a fost realizată în 1996, cu sprijinul HOG Pâncota. Reabilitare interiorului bisericii a fost posibilă în 1999 cu sprijinul Renovabis și a comunității catolice din Pâncota. In ultimii 2 ani biserica a fost dotată cu centrală termică și cu un nou acoperiș. Ar mai fi necesară renovarea frescelor. Cu toate acestea, biserica este considerată una dintre cele mai bine întreținute biserici catolice nu doar din județul Arad, ci din întregul Banat.

  Școala

În anul 1782 se menționează despre o școală trivială catolică. Începând cu 1787 despre o școală catolică camerală.

Pe teritoriul orașului de astăzi s-au găsit urme ale unei așezări dacice din secolul 2./3. Numele Villa Pankota a fost menționat pentru prima dată în 1202/1203, atribuirea la orașul de astăzi este cu toate acestea însă incertă. Potrivit Sándor Marki a existat în 1216 pe teritoriul Pâncota o abație benedictină; probabil așezarea s-a format în jurul abației. Pâncota aparținea pe atunci Regatului Ungariei.

Localizare: Str. Tudor Vladimirescu Nr. 72, orașul Pâncota, județul Arad.

 

Galerie fotoTur virtual