Basilica Papală Maria Radna

Mănăstirea Sfânta Maria din Radna este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara. Dieceza romano-catolică de Timișoara este una din cele șase dieceze romano-catolice din România. Catedrala episcopală a diecezei este Domul din Timișoara, cu hramul Sfântul Gheorghe.

Mănăstirea „Maria Radna” este situată în orașul Lipova, județul Arad. În anul 1992 papa Ioan Paul al II-lea a conferit mănăstirii titlul de Basilica Minor.

Deasupra malului Mureșului, în vestul României, se află mănăstirea şi biserica de pelerinaj Maria Radna. În decursul secolelor, marcate de asuprire prin stăpâni de altă credință, de dezvoltare în urma colonizării Banatului, de pierdere de credincioși prin emigrare, precum şi de rezistență împotriva comunismului, milioane de pelerini au fost atrași de acest loc de har.

Maria Radna a însemnat în special pentru șvabii dunăreni un loc de reculegere, de orientare, de înnoire de putere şi de consolare. Totodată acest loc de pelerinaj a fost susținut şi frecventat mereu de români ortodocși precum şi de credincioși greco-catolici cu liturghiile lor de rit bizantin, dar şi de oameni care au venit de departe de pe meleagurile Tisei şi chiar şi din Transilvania.

În august 2015, după terminarea lucrărilor de renovare şi restaurare executate cu ajutorul unor fonduri UE şi guvernamentale, în cadrul zilelor principale de pelerinaj, în prezența a 15.000 pelerini, s-a celebrat liturghia în șapte limbi, pentru a se dovedi din nou că Maria Radna face parte din istoria noastră, că ea este inima diecezei noastre, dar şi multiculturalitatea atât de caracteristică a Banatului.

 

Localizare: Avram Iancu Nr. 1, 315401 Radna, Romania

Program: L-D: 9:00 AM – 6:00 PM

Contact: e-mail: maria.radna@yahoo.de, telefon: +40 257 563 092

Informații suplimentare: Website: http://www.mariaradna.com/,

 Facebook: https://www.facebook.com/BasilicaMariaRadna