Balul strugurilor

„Balul strugurilor” a reunit prin activităţile sale peste 800 de cetăţeni care s-au distrat şi au ascultat muzică specific maghiară. Toţi cei interesaţi de serbările dedicate viilor au putut admira activităţi antrenante care au reunit tradiţia şi creaţia. Festivalul este un proiect organizat de către Primăria Pâncota şi finanţat de Phare, dorindu-se în acest mod o accentuare a caracterului multicultural al festivalurilor din Pâncota.

Serbările au fost deschise de un alai de 30 de perechi îmbrăcate în portul naţional maghiar ce au traversat oraşul, invitând la bal pe toţi locuitorii. În fruntea alaiului, regina aleasă anul trecut, a purtat coroana de struguri şi viţă de vie, simbol al tradiţiei continuate an de an la Pâncota. Alaiul s-a îndreptat apoi la Biserica Româno-Catolică, unde s-a ţinut o slujbă ecumenică care este o veche tradiţie de binecuvântare.

Programul artistic desfăşurat la Casa de Cultură a fost o reprezentaţie de dansuri şi muzică maghiară. Spectacolul a fost reluat duminică în parcul din oraş unde formaţia de dansuri Buza Virag din Pecica şi formaţiile de muzică „Mini Dou” şi „Habar” au cântat şi dansat cu toţi cei prezenţi .

De asemenea, a avut loc o expoziţie de fotografie reprezentând tradiţiile din Pâncota şi o expoziţie de desen cu tema „Culesul Strugurilor”. Conferinţa „Tradiţiile din Pâncota” la care au participat circa 70 de persoane, a dezbătut temele privind tradiţia Kirchweih-ului, a balului strugurilor, istoria locală a Bisericilor şi a oraşului Pâncota.

S-au acordat diplome de participare şi premii tuturor, iar sâmbătă, la ora 12 noaptea s-a ales noua regină a Balului Strugurilor, în persoana Mădălinei Lăzărescu.

„Balul strugurilor” are loc în fiecare an în ultima sâmbătă a lunii Octombrie.

Sursa articolului: http://www.aradon.ro/balul-strugurilor-la-pancota/